Vancouver i Kanada 2017

Khai Trung körde ett nästan tre timmar långt träningspass i tisdags kväll, trots att han kom hem från Vancouver
 bara ett par dygn tidigare. Närmaste stora mål är öppna VM på Teneriffa. Foto Anders Nilsson

Publicerad i ekuriren/Eskilstunakuriren

Dubbelt VM – med OS i horisonten

KARATE

När ett VM är avverkat, varför inte ta ett till inom en månad?

Det ska i alla fall Eskilstunakillen Khai Truong hinna med.

Plus att 19-åringen redan har börjat samla rankingpoäng för att försöka nå OS i Tokyo 2020.

De sommarolympiska tankarna är för de flesta, av logiska skäl, fortfarande rätt avlägsna då det återstår nästan tre år till mästerskapet. Men för karate, som då debuterar på programmet, är förberedelserna redan igång.

— Som jag har förstått får bara de tio med högst rankingspoäng i respektive klass vara med i Tokyo. Jag tror att de försöker hålla nere antalet eftersom det här blir lite som en testrunda för vår sport i OS-sammanhang, säger Khai Truong.

Så nu till helgen åker talangen till Österrike, mer exakt Salzburg, för en så kallad Premier League-tävling. Det är i sådana som OS-rankingpoäng kan samlas.

— Jag har fått ihop några sedan tidigare. Fast ännu så länge har jag mest tävlat i U21-klasser men i Salzburg är jag med som senior.

Den resan ligger inklämd mellan något så ärofyllt som två världsmästerskap och då håller han sig till U21. På söndagen kom Khai hem från det första, då handlade det om den specifika stilen hans klubb Goju-Kai Karate-Do fokuserar på.

— Vi var i Vancouver i Kanada och jag kom hem i söndags så jag känner av tidsomställningen på nio timmar lite grann ännu. Mitt mål var att nå final, tyvärr hade jag otur i lottningen så i semi fick jag möta en väldigt duktig japan som senare tog guldet. Den som blev tvåa har jag vunnit mot förut, berättar Khai

Det blev 1–4 i semifinalen men viss revansch via klara 5–0 i domarsiffror i tredjeprismatchen och således ett brons med i bagaget hem. För er som inte vet tävlar Khai i kata, där man till skillnad från kumite inte har fysisk kontakt med utan ska utföra koreografiska rörelsemönster på ett så bra sätt som möjligt.

Den 25–29 oktober, på Teneriffa i Spanien, väntar ett ännu maffigare VM. Det öppna, för alla olika karatestilar.

— Det blir väldigt mycket större och mer betydelsefullt och konkurrensen lär vara tuffare. Där är mitt mål bara att försöka nå så långt som möjligt, förhoppningsvis har jag chans på medalj där också.

Och hur går dina tankar kring att klara de tuffa kraven för att nå OS 2020?

— Ingenting är omöjligt om man är beredd att lägga ner all träning som krävs.

 

Tillbaka till tidningsartiklar